nederland/rusland

In de Goelag werden in Nederland gebouwde schepen gebruikt voor gevangenenvervoer

(Eerste publicatie: 6-2-2009)

De Dzhurma

Een van de indrukwekkendste boeken over de kampen van de Goelag is van Evgenya Ginzburg: Krutoi Marshrut, in het Engels verschenen onder de titel Journey into the Whirlwind.

Huiveringwekkend is haar relaas van haar gedwongen reis naar Magadan, voor een deel via de zee, in het ruim van een vrachtschip, omgeven en belaagd door criminelen. Vorig jaar ontdekte ik, dankzij het boek Stalin’s Slave Ships van Martin Bollinger, dat Evgenya Ginzburg vervoerd werd op De Brielle, een van oorsprong Nederlands vrachtschip. Het liep in 1920 van stapel in Vlissingen. Midden jaren dertig werd het met nog twee andere schepen verkocht aan Rusland, dat vervoer nodig had voor de talloze gevangen die vanaf Vladivostok nog verder getransporteerd moesten worden. De Brielle werd door de Sovjets omgedoopt in Dzhurma. In het ruim van de Dzhurma werden duizenden politieke gevangenen als Ginzburg naar hun ellendige bestemming vervoerd.

Tzouliadis-275x415.jpg

Nederlandse schepen in de Goelag … Ik stapte ermee naar Gerard Jacobs (schrijver van De goden hebben honger, over de Siberische kampen). Hij dook in de archieven van de Nederlandse scheepswerven en klopte aan bij de VPRO. Het resultaat is komende zondag en 15 februari te horen in OVT, het geschiedenisprogramma van de VPRO op Radio 1. (De eerste aflevering komt zondag aan bod in het tweede uur, vanaf ongeveer 11.20 uur).

Hier een interview met Martin Bollinger (Russisch).

Met KRO's Memories naar Moskou

(Eerste publicatie: 28-12-2008)

Van al mijn opdrachten als tolk was het met afstand de leukste: met een cameraploeg van KRO’s Memories naar Moskou om samen met de Brabander Henk de Rijk op zoek te gaan naar sporen van zijn eerste liefde, het Oekraïense meisje Lisa Bogdanova.

Henk werd in de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland. De zestienjarige Lisa trof hetzelfde lot. De een kwam uit Vught, de ander uit een Oekraïens dorpje. Ze ontmoetten elkaar in Kleve en vonden bij elkaar steun en troost. Totdat plots op een dag Lisa verdwenen was, afgevoerd naar een andere stad.

Wat is er met haar gebeurd, hoe is haar leven gelopen? Henk hoopt in Moskou een antwoord te vinden op die vragen en krijgt daarbij hulp van het tv-programma Zjdi Menja, een soort Memories, maar dan in het Russisch. 

Dappere Henk. In de winter, niet meer zo vlot ter been, voor het eerst in een vliegtuig, naar zo'n vreemd land, voor een reis met een onzeker, misschien wel verdrietig resultaat. Het resultaat van zijn reis is te zien aanstaande maandag, 20.30 uur, Nederland 1.