fotografie

Norilsk in foto's van Jelena Tsjernysjova - hoe de mens zich aanpast aan extreme omstandigheden

Norilsk werd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gebouwd door gevangenen. De gemiddelde temperatuur is er -10 graden, in de winter kan het 55 graden vriezen.

De stad ligt op de grootste voorraad nikkel, koper en palladium ter wereld. Op de lijst van meest vervuilde steden staat Norilsk op de zevende plaats. Er wonen 170.000 mensen, het is de noordelijkste stad in de wereld met meer dan 100.000 inwoners. 

 

De foto’s van Jelena Tsjernysjova laten zien hoe de mens zich aanpast aan extreme omstandigheden: 

 

Tsjernysova (Moskou, 1981) woont in Frankrijk. De foto’s in Norilsk maakte ze tussen februari 2012 en februari 2013. In 2014 won ze er de derde prijs mee van de World Press Photo Awards in de categorie Dagelijks leven. Ze noemde haar serie Days of Night / Nights of Day.  Meer foto’s uit deze serie, met ook wat uitgebreidere onderschriften, vindt u hier. Tsjernysjova’s website vindt u hier

Jelena Tsjernysjova

Jelena Tsjernysjova

Fotografen Fjodor Telkov en Sergej Poterjajev portretteren kleine volken van Rusland

Fjodor Telkov (27) en Sergej Poterjajev (25) zijn twee fotografen uit Jekaterinburg. Waar veel van hun leeftijdgenoten Moskou als het beloofde land zien, kiezen zij doelbewust voor de Oeral als thuisbasis. Jekaterinburg ligt centraal en dat is ideaal voor hun foto-expedities. Die voeren de twee vooral naar regio’s met kleine, in hun voortbestaan bedreigde volkeren. Poterjajev in een interview met The Calvert Journal: ”Mijn ouders zijn gewone lui die naar Jekaterinburg zijn verhuisd. Ik begrijp dat soort mensen, ik ben een van hen.”

In een van de projecten van Poterjajev en Telkov worden islamitische gemeenschappen in de Oeral geportretteerd, onder meer in de dorpen Oefa-Sjigiri, Oktjabrski en Agbasj. Volgens de fotografen vormen zij het bewijs dat verschillende religieuze groeperingen prima naast elkaar kunnen leven.

In een ander project van Telkov en Poterjajev komen de Mari in de Oeral aan bod, zo’n 24.000 man sterk, nakomelingen van Mari die in de 16de eeuw naar de Oeral trokken om aan gedwongen kerstening te ontkomen. De ineenstorting van de USSR heeft geleid tot een leegloop van het platteland, waardoor de tradities van de Mari worden bedreigd.

Een derde project van Telkov Poterjajev draagt de naam Lijn van het Noorden (Линия Севера), waarbij het bestaan van meerdere kleine volken worden geportretteerd, elk bedreigd door de moderne tijd. (Meer over dit project is te lezen op de site van BBC en op de site Ugrow Now, beide in het Russisch.)

En nu we het toch over fotografie hebben … De afgelopen dagen doen foto’s de ronde die een moeder ergens op het Russische platteland heeft gemaakt van haar twee kinderen. Iedereen vindt ze geweldig. Ach! Ooh! Awesome! Super! Ik vind ze vooral irritant. Mooie plaatjes hoor, knap en zo, maar hoeveel suiker kan je over een foto strooien? En voor het grootste deel geënsceneerd, en dan doen alsof het allemaal zo spontaan is. Houd ik ook niet van.

De fotografe heet Jelena Sjoemilova. Kunt u geen genoeg krijgen van haar foto’s, u vindt ’r nog verschrikkelijk veel meer bij flickr. (Alleen al die foto van dat jochie met die witte vleugels ... Mijn hemel!)

En voor wie meer werk van Telkov en Poterjajev wil zien: hier en hier hun eigen site.